Dunja sa ormara

Dunja je drvo nalik jabuci, plod je oblika jabuke nepravilno ispupčen i prekriven dlačicama. Drvo voli toplotu i osetljivo je na mraz. Plod dunje je problematičan zbog svojih svojstava, vlage i gustine.

Dunja je voće naročite arome i rakija od dunje ne podseća ni na jednu drugu. Proizvodnja rakije od dunje je složena, plodovi moraju da budu zreli i zdravi.

Rakija od dunje

Dunja se načešće falsifikuje, u najboljem slučaju se pravi od jabuke sa dodatkom arome dunje.

Naša rakija od  dunje se pravi od leskovačke sorte (90%)  i vranjanske (10%.)  i dobija finu nadogradnju tokom odležavanja. Najbolji aromatski deo rakije se dobija od leskovačke. Ono što je dobro za konzumiranje od voća ne znači da će biti dobro i u rakiji. Narandža ima prepoznatljivih milion aroma, ali kad se ispeče rakija od nje aroma ne postoji. Zbog našeg dugogodišnjeg iskustva mi smo u stanju da prepoznamo voće od koga je moguće napraviti rakiju. Ukoliko neko ubere dunje koje su  malo zelenije čuvamo ih u dvorištu da sazru po par sedmica. Megdan rakija od leskovačke dunje ima finu nadogradnju tokom odležavanja u francuskim hrastovim buradima (od 225, 300 i 400 litara) u periodu od 12 do 18 meseci.

Prilikom pripreme dunje ne koristimo seckalice (seckalica otvori košticu i onda se stvara cijanid). Imamo mašinu koja ima dva čekića sa strane koji se kreću ogromnom brzinom i udaraju plod dunje. U našem kljuku ne nalazimo razbijene koštice Prilikom odležavanja kljuka (komina) tj, pretvaranja šećera u alkohol (fermentacije) kljuk se svakodnevno meša. U kućnim uslovima to nije moguće. Svi misle da je za dobru rakiju potrebno samo dobro voće, ali to je samo prvi preduslov. U stvari je potrebno da u lancu proizvodnje bude ispoštovana stroga procedura. Preradom između 14 i 17 kg dunja dobijamo jedan litar Megdan rakije od dunje i peče se na destilacionoj koloni poznatog nemačkog proizvođača „Arnold Holstein“. Procenat alkohola kod ove rakije je oko 40%.

Rakija od dunje služi se blago ohlađena.

Rakija od dunje
0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu