035 561 049 office@bmtrgovina.rs

O NAMA

Destilerija BM

Bm destilerija je osnovana 2016. godine, sa prodajom rakija je krenula 2020. a prodaja pelinkovca 2019. Četiri godine smo u kontinuitetu proizvodili rakiju, a tek potom krenuli sa prodajom.

Prednosti Megdan rakija

Ceo proces proizvodnje: od prijema, prerade i tehnološke provere voća, odležavanja komine u fermentorima najmodernije tehnologije, pečenja rakije, starenja u hrastovim buradima, pa sve do krajnjeg proizvoda – obavlja se pod nadzorom vrhunskih stručnjaka.

Z

Kazan

Kazan sa kolonama najmodernije nemačke tehnologije proizvođača Anrold Holstein.

Z

Komina

Automatsko mešanje komine više puta dnevno, regulisanje temperature fermentora u kojima odležava komina do trenutka vrenja i regulisanje dotoka

Z

Provera voća

Prilikom prijema voća vrši se tehnološka provera voća.

Z

Burići

Veliki asortiman buradi od hrasta, raznih renomiranih, domaćih i stranih proizvođača.

Saznajte više o
našem kazanu
proizvođača
„Arnold Holstein“

BM destilerija koristi nemački kazan jedne od najboljih firmi za proizvodnju destilacionih jedinica Arnold Holstein.
Kao prednost jednog ovakvog i kazana može da se navede:

  • Kazan je od bakra, kapaciteta 500L. Ova litraža je najbolja za destilaciju zbog odnosa prijanjanja kljuka na bakar.
  • Kazan radi pomoću vodene pare – veoma lako može da se podešava količina pare, tj temperatura kazana za razliku od kazana kod koga se loži. Radimo sa maksimalnom temperaturom 99.9 stepeni jer veće temperature kvare kvalitet rakije.
  • Destilaciona kolona (kazan) nemačkog proizvođača „Androld Holstein“ ima 4 kolona i jedan dodatak. Svaka kolona ima zadatak da pročisti destilat i otklanja mane destilata ukoliko postoje. Dodatak na kolonama zadužen za otklanjanje cijanida iz destilata. Cijanid je otrov koji može da se nađe u komini ukoliko se razbijaju koštice ili se iseku. I ako BM destilerija poseduje specijalne mašine koje odvajaju koštice ili ih ne razbijaju (specijalne mašine koje nemaju noževe nego čekiće) ovaj dodatak je radi vaše i naše sigurnosti.

Prerada voća

Prilikom prijema voća vrši se tehnološka provera voća. BM poseduje mlin i pasirku najmodernije tehnologije mađarskog proizvođača Maurer gep.

Pasirka

Pasirka odvaja koštice od voća (kod šljive i kajsije), tako da ne ispuštaju otrove prilikom destilacije

Mlin

Mlin poseduje prskalice za pranje voća. Umesto noževa koji bi polomili koštice, mi koristimo mlin sa čekićima koji ih ostavljaju u komadu i prilikom pečenja ne ispuštaju cijanide.

Svaka voćka koju koristimo je poreklom iz Srbije i uzima se samo od prijavljenih gazdinstava ili iz svog kapaciteta. Za sada je kapacitet mali, ali u narednim godinama imaćemo dosta veći kapacitet naših voćki. Sorte voćki za rakiju od šljive: Ranka, Moravka iz Blaca (podvrsta ranke), Požega, Lepotica i Stenlej. Dunja je leskovačka, kruška je viljamovka.

Fermentacija

(vrenje kljuka)

BM destilerija poseduje fermetore firme PIM iz Bugarske kapaciteta 10 tona. Prednost odležavanja kljuka u fermentoru su:

 

  1. Fermentor ima podesiv ulaz i izlaz vazduha, tj stiti kljuk od vazdnuha.
  2. Poseduje duple zidove sa cevkama kroz koje prolazi voda. Na taj način možemo kontrolisati temperaturu kljuka puštanjem tople ili hladne vode, jer uvek postoji definisana optimalna temperatura za odležavanje određene vrste komine.
  3. Poseduje automatski mešač i pumpu koji mešaju kominu i više puta dnevno. U zavisnosti od vrste kljuka postoji definisan broj mešanja u toku vrenja.

Fermentacija (vrenje kljuka)

BM destilerija poseduje fermetore firme PIM iz Bugarske kapaciteta 10 tona. Prednost odležavanja kljuka u fermentoru su:

 

  1. Fermentor ima podesiv ulaz i izlaz vazduha, tj stiti kljuk od vazdnuha.
  2. Poseduje duple zidove sa cevkama kroz koje prolazi voda. Na taj način možemo kontrolisati temperaturu kljuka puštanjem tople ili hladne vode, jer uvek postoji definisana optimalna temperatura za odležavanje određene vrste komine.
  3. Poseduje automatski mešač i pumpu koji mešaju kominu i više puta dnevno. U zavisnosti od vrste kljuka postoji definisan broj mešanja u toku vrenja.

Zaštitni znak Megdan rakija

Zec

Zec je tradicionalni karakter iz srpskih šaljivih priča. Kada se suoči sa opasnošću od većih i jačih životinja, izlazi im na megdan bez obzira na ishod.

Zaštitni znak Megdan rakija

Zec

Zec je tradicionalni karakter iz srpskih šaljivih priča. Kada se suoči sa opasnošću od većih i jačih životinja, izlazi im na megdan bez obzira na ishod.