035 561 049 office@bmtrgovina.rs

Kajsija

Kajsija je voće koje ima lep, ukusan, žuto-narandžasti plod poreklom iz srednje Azije. Plod kajsije je bogat šećerom, vitaminima i mineralima. Kajsija se uglavnom bere ručno i to od kraja juna do kraja jula. Sveži plodovi kajsije su kod nas omiljeni kao sirovo voće i postižu visoku cenu. Zastupljena je i kao sirovina za preradu (sokovi, džemovi, kom­poti…). Osim toga, kajsije se prerađuju u rakiju izvanrednog kvaliteta.

 

Rakija od kajsije

Kajsija je bezbojna rakija. Ima ukus i miris tog voća i spada u takozvane bele rakije.

Megdan rakija od Kajsije, proizvedena u uslovima kontrolisane fermentacije od zrelih, zdravih, ručno branih plodova iz okoline Čačka (selo Mijokovci), nežnog, neodoljivog mirisa, duge trajnosti i strukture. U selu Mijokovci je 1846 zasađena prva kajsija. Stručnjaci kažu ta je to selo po svom geografskom položaju i klimatskim uslovima najbolje mesto u Evropi za uzgoj kajsije. Plod za proizvodnju rakije mora da bude zreo i u kašu se pretvara dodavanjem malo vode. Koštice se lako odvajaju. Vrenje se odigrava u  zatvorenim posudama. Na taj način se ne gubi ni aroma ni alkohol. Kod rakija od kajsije stabilizacija traje duži vremenski period. Za jedan litar Megdan rakije od kajsije utroši se između 8,5 i 10kg kajsija.

Naša rakija od kajsije ima oko 40% alkohola, na ovoj jačini kajsija  je idealno pitka i punog ukusa.

Rakija od kajsije služi se blago ohlađena.