Šljiva

Šljive su možda bile jedno od prvih voća koje su ljudi pripitomili. Ostaci šljive pronađeni su na arheološkim nalazištima iz neolitskog doba, zajedno sa maslinama, grožđem i smokvama. Širom Evrope se od plodova ovog drveta spravlja alkoholni napitak, koji se na našim područjima smatra srpskim nacionalnim pićem. Rakija šljivovica je 2015. godine ušla u Nacionalni registar Nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. (izvor: Wikipedia)

 Kraljica arome

Rakija od šljive

Megdan rakija od šljive, predstavlja brižljiv odabir odležalih destilata šljive požege, moravke, ranke i čačanske lepotice u periodu od minimum 4 godina u hrastovim buradima domaćih i svetskih renomiranih proizvođača.U našoj sredini postoji mnogo vrsta šljiva od kojih se pravi rakija. Stare sorte daju posebnu aromu i ukus rakiji.

  • Moravka ili metlaš razvija aromu cimeta, anisa i vanile. To je sorta šljive koja je najviše zastupljena u Blacu.
  • Požegača ili madžarka ima u sebi miris bibera.
  • Crvena ranka je izuzetno retka sorta.
  • Stenli je veoma zastupljena u Srbiji, a poreklom je iz Amerike.

Naša rakija od šljive obavezno mora da odleži u hrastovom buretu (od 225, 300 ili 400 litara) pet godina pre prodaje. Svake godine se u buretu izgubi količina između 3-5%, ali se dobija na kvalitetu. Za jedan litar Megdan rakije od šljive utroši se izmedju 7 i 10 kg šljive i peče se na destilacionoj koloni poznatog nemačkog proizvođača „Arnold Holstein“. Procenat alkohola kod rakije od šljive je oko 40%.

Šljivovica je rakija u kojoj se oseća najviše arome, a može između ostalog da razvija aromu oraha i kafe.

Rakija od šljive služi se na sobnoj temperaturi.

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu